Betonmortelcentrale Gorkum:
verkoop, productie en transport van direct verwerkbare betonmortel

De eerste paal is eind januari geslagen, begin mei werd de bijzondere betonnen vloer gestort. Zwarte kleurstof, labradorsteen en een kwalitatief zeer hoogwaardige afwerking geven Bief & Burgers al het esthetische elan om de nieuwste hotspot van de omgeving te worden. Opdrachtgever Yvonne Teeuwen was bij de betonstort aanwezig. Ze heeft zelf de kleur samengesteld en koos specifiek voor een duurzame, slijtvaste vloer. Via het internet kwam ze in contact met Michel van Rossum, directeur van Betonreform. Samen met Roald van der Meulen, laborant en betontechnoloog van Betoncentrale Gorkum is voor Bief & Burgers een unieke vloer samengesteld.

Michiel van Rossum – Directeur Betonreform: “Yvonne krijgt iets bijzonders: een op maat vervaardigd product met een hoogwaardige kwaliteit beton en esthetisch, door de reflecties van de gepolijste labradorsteen en de variatie in zwarte kleurverdieping.”

Om een zwarte uitstraling te krijgen is zwarte labradorsteen 4/12 mm gebruikt aangevuld met fijn zand. Het mengsel bestaat verder uit hoogovencement en is aangevuld met vliegas en zwarte kleurstoffen om de opbouw verantwoord samen te stellen en om het mengsel verpompbaar te houden. Van der Meulen: “Het mengsel is uitvoerig getest. Hiervoor heeft Betoncentrale Gorkum een 25 meter lange pompproef opstelling gemaakt om te zien hoe het mengsel zich gedraagt en of dat verwerkbaar is.”

Voordat er gestort werd, is er een proefopstelling gemaakt en zijn er proeftegels gestort. Deze heeft Michel van Rossum uitvoerig kunnen beproeven met de juiste schuur- en polijstmethode. Er zijn verschillende monsters gemaakt en hieruit heeft de opdrachtgever er één gekozen.

Van Rossum: “De vloer wordt niet gevlinderd, maar geschuurd. Ik ga door tot ik het met Yvonne besproken gewenste kiezelbeeld heb. Het is belangrijk dat de labradorsteen hoog aan de oppervlakte blijft zitten, anders moet ik langer en meer schuren. Ga je eerst vlinderen, dan druk je de steen dieper het mengsel in en moet je ook langer schuren. De kwaliteit van de samenstelling is daarom zo belangrijk. Na het schuren vul ik met fijnschuurmateriaal de kleinste gaatjes op. Daarna wordt de vloer gepolijst en geïmpregneerd met een sealer-laag. De vloer is dan helemaal vloeistofdicht en blijft ook zo.”